Dialup - Windows Vista

|

Βήμα 1ο: Από το μενού “Start” (κάτω αριστερά) επιλέξτε “Connect To”,“Set up a connection or network”,Connect to the Internet”.

Βήμα 2ο: Επιλέξτε Dial-up για τον τύπο της σύνδεσης και ακολούθως συμπληρώστε τον τηλεφωνικό αριθμό, το username και το συνθηματικό σας. Μην ξεχνάτε πως εκτός από τον αριθμό ΠΕΑΚ 8962575757 υπάρχουν και άλλοι αριθμοί που φαίνονται στην αρχή του φυλλαδίου.

Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία, πιέστε “Connect” για να δοκιμάσετε την νέα σύνδεση.

Εφόσον η κλήση αποδειχθεί επιτυχής, μπορείτε να πιέσετε “close”. Η σύνδεσή σας είναι έτοιμη για χρησιμοποίηση!

Στο εξής για να συνδέεστε στο δίκτυο επιλέγετε “Connect To” από το αρχικό μενού, κάνετε κλικ στην σύνδεση που έχετε δημιουργήσει και πιέζετε connect και ακολούθως “dial”.

Αν επιθυμείτε να αλλάξετε κάποιο από τα στοιχεία σας, μπορείτε να το κάνετε από τα πεδία του τελικού μενού πριν από την σύνδεση.

Εγκατάσταση κάρτας δικτύου

|

Οδηγίες για την εγκατάσταση μιας κάρτας διεπαφών ISA/PCI/PCMCIA FAST ETHERNET CARD.

Σκοπός της σελίδας είναι να καλύψει και τους δύο τύπους προσωπικών Η/Υ Γραφείου (Desktop PCs) αρχιτεκτονικής IBM όπως και αρχιτεκτονικής Macintosh και εκτείνεται και στην εγκατάσταση Ethernet προσαρμογέα σε φορητούς προσωπικούς υπολογιστές (notebooks/laptops)

  1. Υπολογιστές γραφείου ή Desktop Pcs:

- Αρχιτεκτονικής IBM

Απαραίτητα εργαλεία για την εγκατάσταση του υλικού:

  1. Ένα κατσαβίδι μετρίου μεγέθους .
  2. Ένα αντιστατικό βραχιόλι υπό τη μορφή λωρίδας.
  3. Το εγχειρίδιο βοηθείας του υπολογιστή μας.
  4. Το νέο υλικό προς εγκατάσταση (Ethernet προσαρμογέας), το μαγνητικό μέσο (CD ή δισκέτα) που περιέχει το απαραίτητο λογισμικό για το συγκεκριμένο υλικό (οδηγούς-drivers).
  5. Το εγχειρίδιο χρήσης του νέου υλικού (Ethernet προσαρμογέας)

Προφυλάξεις ασφάλειας:

  1. Για την αποφυγή καταστροφής ζωτικής σημασίας συστατικών του υλικού που υπάρχει στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή λόγω ύπαρξης στατικού ηλεκτρικού φορτίου, θυμηθείτε να συνδέσετε πάντα ένα αντιστατικό βραχιόλι λωρίδας(antistatic strip bracelet) από τον καρπό σας με το σασί του κουτιού του υπολογιστή ή απλώς να αγγίξετε το σασί της Κεντρικής Μονάδας για την για την εκροή οποιαδήποτε στατικού φορτίου πριν την επαφή σας με το υλικό ή υλικά τα οποία είναι ευαίσθητα στον στατικό ηλεκτρισμό.

(Περιέχουν ολοκληρωμένες διατάξεις οι οποίες είναι ευαίσθητες στο στατικό ηλεκτρικό φορτίο).

  1. Λόγω του ότι οι προδιαγραφές της κεντρικής μονάδας ενός προσωπικού υπολογιστή έχουν σχεδιαστεί για επεμβάσεις μόνο από αρμόδιο τεχνικό προσωπικό, κατά συνέπεια οποιαδήποτε επέμβαση του χρήστη στο υλικό/λογισμικό της Κεντρικής Μονάδας δεν γίνεται με την ίδια προσοχή σε σύγκριση με την επέμβαση ενός αρμόδιου τεχνικού κατά περίπτωση.

Γι’ αυτό το λόγο:

  • Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τις αιχμηρές άκρες στο περίβλημα που μπορεί να κόψει τα δάχτυλα ή/και τα χέρια σας .
  • Να μην γίνεται ποτέ επέμβαση στο υλικό της Κεντρικής Μονάδας (πρόσθεση/αφαίρεση υλικού ή ακόμη και άνοιγμα του κουτιού της Κεντρικής Μονάδας) κατά την λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας. Κατά τη διαδικασία ελέγχου υλικού (troubleshooting), πάντοτε να γίνεται προ-έλεγχος ότι η Κεντρική Μονάδα δεν είναι σε λειτουργία.

Βήμα 1ο: Ανοίγοντας την Κεντρική Μονάδα.

1. Κατεβάστε το σύστημα (halt-power off) εάν είναι σε λειτουργία.

2. Απομακρύνετε όλα τα καλώδια σύνδεσης τα οποία συνδέονται σε μέρη της Κεντρικής Μονάδας.

3. Εντοπίστε τις βίδες οι οποίες συγκρατούν το κέλυφος της Κεντρικής Μονάδας (cover-plate) επάνω στο πλαίσιο και ξεβιδώστε. Συλλέξτε τις αντίστοιχες βίδες και τοποθετήστε τις ξεχωριστά μαζί.

4. Απομακρύνετε με προσοχή το κέλυφος της Κεντρικής Μονάδας.

Συμβουλή: Λόγω της ανοικτής αρχιτεκτονικής σε επίπεδο υλοποίησης/συγκρότησης του/των υλικών, μεγάλος αριθμός συστημάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ειδικά τα συστήματα τελευταίας γενεάς (παραγωγής υλικού τελευταίου χρόνου ή και 6μήνου) συγκροτούνται σε κουτιά (cases) τα οποία ανοίγουν με μοναδικό τρόπο ο οποίος καθορίζεται από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή το οποίο συνοδεύεται με την κεντρική μονάδα. Χρήσιμο θα είναι να ακολουθήσετε βήμα προς βήμα τις οδηγίες ανοίγματος του κουτιού (case) αν δεν είσαστε σίγουροι ή δεν είναι προφανής ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει το κουτί της Κεντρικής Μονάδας.

Βήμα 2ο: Εντοπίζοντας τις σχισμές επέκτασης (Expansion Slots)

  1. Τοποθετήστε το ανοικτό πλαίσιο του κουτιού της Κεντρικής Μονάδας από τη πλευρά κατά την οποία τα συστατικά (components) της μητρικής κάρτας του συστήματος να φαίνονται από το πάνω μέρος ευδιάκριτα με γυμνό μάτι, όπως ακολουθεί στη παρακάτω φωτογραφία:



























Κοιτάζοντας την μητρική πλακέτα του συστήματος (motherboard), οι σχισμές επεκτάσεως (Expansion Slots) διακρίνονται ως εξής:

  • Σχισμές επεκτάσεως ISA (Industry Standard Architecture): Παλαιότερης τεχνολογίας πρότυπο διεπαφών με χαμηλή χωρητικότητα του διαύλου επικοινωνίας (bus). Πρακτικά διακρίνονται λόγω του μαύρου χρώματος της σχισμής, μεγαλύτερου μεγέθους της σχισμής, και μεγαλύτερου πλάτους των διεπαφών της σχισμής (slot pins) όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτός.
  • Σχισμές επεκτάσεως PCI (Peripheral Component Interconnect): Νεώτερης τεχνολογίας πρότυπο διεπαφών με υψηλότερη χωρητικότητα του διαύλου επικοινωνίας σε σχέση με το πρότυπο ISA. Πρακτικά διακρίνονται λόγω του άσπρου χρώματος της σχισμής, μικρότερου μεγέθους της σχισμής, και μικρότερου πλάτους των διεπαφών της σχισμής (slot pins), όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτός.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο προτύπων (ISA & PCI) είναι ότι το πρότυπο PCI έχει την ικανότητα διαμεταγωγής 64 bits δεδομένων μέσα από το δίαυλο διαμεταγωγής δεδομένων (data bus) ανά περίοδο χρονισμού, ενώ το πρότυπο ISA έχει την ικανότητα διαμεταγωγής της μισής χωρητικότητας δεδομένων στο δίαυλο (32 bits) ανά ίδια περίοδο χρονισμού. Συνεπώς μια σχισμή επεκτάσεως ISA συγκροτείται από 32 διεπαφές μέσω των οποίων ξεχωριστά υλοποιείται η διαμεταγωγή 1bit ανά περίοδο χρονισμού (σύνολο: 32x1bit=32bits), ενώ μια σχισμή επεκτάσεως PCI συγκροτείται από 64 διεπαφές ικανές να διαμετάγουν 1bit ανά περίοδο χρονισμού (σύνολο: 64x1bit=64bits). Για λόγους ιστορίας, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι το πρότυπο PCI κατά την γέννησή του είχε τον ίδιο δίαυλο διαμεταγωγής δεδομένων με το πρότυπο ISA. (32bits data bus)

Βήμα 3ο: Εγκατάσταση του νέου υλικού (PCI Ethernet Adapter)

  1. Κατόπιν ελέγξτε εάν το έλασμα καλύμματος (slot-cover) που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σασί στο κουτί είναι καλυμμένο. Αν ναι, απομακρύνετε το έλασμα κάλυψης που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη σχισμή (προσέξτε ότι η αντιστοιχία των σχισμών επέκτασης σε σχέση με τα ελάσματα κάλυψης είναι 1 προς 1) με ένα κατσαβίδι ξεβιδώνοντάς το εάν βιδώνει ή απλά απομακρύνετε το έλασμα πιέζοντας ελαφρά αν είναι μέρος του σασί (πρεσαριστώ). Στη δεύτερη περίπτωση θέλει προσοχή η διαδικασία απομάκρυνσης λόγω του ότι το έλασμα όπως και η κενή θέση του που αφήνει πίσω είναι αιχμηρά θέτοντας έτσι σε κίνδυνο να τραυματίσετε τα χέρια σας. Επιπρόσθετα θέλει προσοχή η προσαρμογή της πίεσης που θα ασκηθεί στο έλασμα γιατί εάν ξεφύγει το αιχμηρό εργαλείο που χρησιμοποιείτε (κατσαβίδι), υπάρχει επίσης κίνδυνος να τραυματίσετε ζωτικά συστατικά (components) της μητρικής κάρτας. Μετά την απομάκρυνση του ελάσματος, θα είσαστε έτοιμοι για την τοποθέτηση της κάρτας όπως φαίνεται στη φωτό που ακολουθεί:

  1. Στη συνέχεια, τοποθετείστε την PCI κάρτα επέκτασης (στη περίπτωσή μας Ethernet Adapter) στη σχισμή επέκτασης για την οποία έχουμε προ-εργασθεί όπως περιγράφουν τα παραπάνω βήματα. Πιέζουμε προσεκτικά ούτως ώστε να εφαρμόσουν οι διεπαφές της κάρτας (pin-outs) στις διεπαφές της σχισμής (slot-pins).

Επισήμανση: Λόγω του ότι όλα τα συστατικά υλικού (Hardware components) έχουν υλοποιηθεί κάτω από διεθνή πρότυπα δεν υπεισέρχεται λόγος ασυμβατότητας των υλικών. Επιπρόσθετα, τα επεκτάσιμα υλικά τοποθετούνται μονόδρομα στις αντιστοιχες σχισμές επέκτασης. Σε περίπτωση λοιπόν μη ομαλής τοποθέτησης του υλικού (της PCI κάρτας) στη σχισμή (PCI-slot) μην καταβάλλετε επιπρόσθετη δύναμη ούτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αιχμηρό εργαλείο για την διευκόλυνση της τοποθέτησης. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείτε και εσείς ή και να προκαλέσετε βλάβη σε ζωτικά συστατικά των υλικών.

Απλά ελέγξτε για υπολείμματα ρινισμάτων ή και σκόνης τα οποία ενδέχεται να έχουν συσσωρευτεί λόγω στατικού ηλεκτρισμού στις διεπαφές της σχισμής και στις διεπαφές του υλικού προς εγκατάσταση (κάρτας PCI) και με ένα φυσητήρα πεπιεσμένου αέρα (blower) καθαρίστε τη σχισμή και το σύνδεσμο διεπαφών της κάρτας (pin-connector). Δοκιμάστε να επανατοποθετήσετε το υλικό και όπως θα δείτε θα εφαρμόσει κατάλληλα στη σχισμή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

  1. Πιστοποιείστε τη σωστή στήριξη του υλικού στη σχισμή, παρατηρώντας τη σωστή κάλυψη του ελάσματος πάκτωσης της κάρτας (screw-cover) στη κενή θέση που άφησε πίσω του το έλασμα κάλυψης (slot-cover) και δείτε ότι ταιριάζουν τα σημεία πάκτωσης (υπάρχει σημείο στήριξης μέσω βίδας σε εκείνο το σημείο) όπως φαίνεται στη παραπάνω φωτό. Βιδώστε ασκώντας πίεση προσεκτικά.
  2. Πιστοποιείστε τη σταθερότητα του υλικού. Η κάρτα μετά την πάκτωση (βίδωμα) της δεν θα πρέπει να μετακινείται μέσα στη σχισμή.

Βήμα 4ο: Επανατοποθέτηση του κελύφους της Κεντρικής Μονάδας (Cover-plate)

  1. Μετά τη σωστή τοποθέτηση του υλικού και κάνοντας ένα γενικό έλεγχο ότι δεν έχετε αφήσει κάποια επιπρόσθετα εργαλεία ή υλικά μέσα στο κουτί της Κεντρικής Μονάδας (π.χ. κάποιο μικρό κατσαβίδι ή βίδες που δεν χρησιμοποιούνται) επανατοποθετήστε το κέλυφος (cover-plate) ως εξής:

Ακολουθείστε κλείνοντας τη Κεντρική Μονάδα- συμβουλευόμενοι πάντα το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή – την αντίστροφη διαδικασία ανοίγματος του κουτιού (όπως περιγράφεται στα steps 3-4 του 1ου βήματος (Βήμα 1ο: Ανοίγοντας την Κεντρική Μονάδα.).

  1. Κλείστε τη Κεντρική μονάδα καλύπτοντας με το κέλυφος, προσέχοντας πάντα να εφαρμόσει στα σωστά σημεία στήριξης.
  2. Συλλέξτε τις αντίστοιχες βίδες και βιδώστε.
  3. Επανασυνδέστε τα καλώδια σύνδεσης της Κεντρικής Μονάδας τα οποία ήταν συνδεδεμένα πριν από την επέμβαση τοποθέτησης του νέου υλικού.

Βήμα 5ο:Εκκίνηση της Κεντρικής Μονάδας. (Booting-up)

  1. Ανοίξτε τη παροχή τροφοδοσίας.
  2. Μετά την εκκίνηση του συστήματος, σε αυτό το σημείο είσαστε έτοιμοι για την εγκατάσταση του λογισμικού το οποίο θα οδηγήσει το συγκεκριμένο υλικό (Ethernet Adapters drivers)

- Υπολογιστές Αρχιτεκτονικής Macintosh

Ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τη διαδικασία εγκατάστασης σε συστήματα Αρχιτεκτονικής IBM.

  1. Φορητοί Υπολογιστές (Laptops/Notebooks)

Απαραίτητα υλικά:

1. Προσαρμογέας Ethernet τύπου PCMCIA

2. Tο μαγνητικό μέσο (CD ή diskette) που περιέχει το απαραίτητο λογισμικό για το συγκεκριμένο υλικό (οδηγούς-drivers).

3. To εγχειρίδιο χρήσης του νέου υλικού (PCMCIA Ethernet adapter)

Προφυλάξεις Ασφαλείας:

  1. Λόγω του ότι οι προδιαγραφές της κεντρικής μονάδας ενός προσωπικού υπολογιστή έχουν σχεδιαστεί για επεμβάσεις μόνο από αρμόδιο τεχνικό προσωπικό, κατά συνέπεια οποιαδήποτε επέμβαση του χρήστη στο υλικό/λογισμικό της Κεντρικής Μονάδας δεν γίνεται με την ίδια προσοχή σε σύγκριση με την επέμβαση ενός αρμόδιου τεχνικού κατά περίπτωση.
  2. Μην προσπαθήσετε να εισάγετε οτιδήποτε άλλο στην αντίστοιχη σχισμή PCMCIA (PCMCIA-slot) εκτός από το συγκεκριμένο τύπο υλικού (PCMCIA card), διότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του υλικού διάμεσου της σχισμής (hardware interface)

  3. Κατά την απομάκρυνση του υλικού (PCMCIA card) από το μητρικό σύστημα, τοποθετείστε το σε ασφαλές μέρος από υγρασία και σκόνη.

Βήμα 1ο: Εγκαθιστώντας τον PCMCIA Ethernet Adapter

  1. Εντοπίστε τις αντίστοιχες σχισμές στο φορητό σύστημα. Αν δεν είσαστε σίγουροι που βρίσκονται, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή που συνοδεύει το σύστημα.

Πρακτικά, τέτοιου τύπου σχισμές (PCMCIA-slots) βρίσκονται πάντοτε μαζί και ανά 2 (η μια πάνω από την άλλη) και πάντα στη δεξιά ή αριστερή πλευρά (ανάλογα με τον κατασκευαστή) του φορητού υπολογιστή.

  1. Κατά την εισαγωγή της κάρτας επιλέξτε τη πάνω ή κάτω σχισμή, και μην επιχειρήσετε να εισάγετε τη κάρτα ενδιάμεσα. Μπορεί να προξενηθεί βλάβη στο υλικό διάμεσο των σχισμών (PCMCIA Hardware Interface)
  2. Πιέστε προσεκτικά τη κάρτα μέσα στη σχισμή μέχρι να εφαρμόσει σωστά όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί.

4. Σε περίπτωση που ο Ethernet adapter συνοδεύεται από μετατροπέα επέκτασης (Ethernet extension coupler), συνδέστε το μετατροπέα στη κάρτα και ακολούθως το καλώδιο δικτύου στο μετατροπέα.

Βήμα 2ο: Εκκίνηση του συστήματος (Booting-up)

  1. Ανοίξτε τη παροχή τροφοδοσίας.
  2. Μετά την εκκίνηση του συστήματος, σε αυτό το σημείο είστε έτοιμοι για την εγκατάσταση του λογισμικού το οποίο θα οδηγήσει το συγκεκριμένο υλικό (PCMCIA Ethernet Adapters drivers)

S.M.A.R.T. Πριν την καταστροφή του Σκληρού δίσκου

|

1.Τι σημαίνει S.M.A.R.T.;
Self-Monitoring,Analysis and Reporting Technology
2.Τι κάνει το SMART ;
Καταγράφει τιμές κάποιων χαρακτηριστικών, των σκληρών δίσκων όπως ο αριθμός των σφαλμάτων που πραγματοποιήθηκαν, το είδος σφαλμάτων, αυξημένος χρόνος αναζήτησης, , η θερμοκρασία του σκληρού, πόσες φορές έχει ανάψει και σβήσει, οι συνολικές ώρες λειτουργίας του, κ.λ.π.
3.Γιατί γίνεται η καταγραφή αυτή;
Οι σκληροί δίσκοι είναι «ευαίσθητα» εξαρτήματα του υπολογιστή που σημαίνει ότι υπόκεινται σε φυσικές φθορές λόγω της ίδιας της λειτουργίας τους, πέρα από διάφορους απρόβλεπτους παράγοντες όπως κεραυνός ή ξαφνική αύξηση της τάσης κ.λ.π.. Έτσι ο μηχανισμός της συσχέτισης διάφορων χαρακτηριστικών ενός δίσκου μπορεί να μας δώσει μία πρόβλεψη του χρόνου αστοχίας του και να προλάβουμε να σώσουμε πολύτιμα δεδομένα.
4.Που βρίσκεται ;
Οι σύγχρονοι δίσκοι διαθέτουν την τεχνολογία αυτή και πιθανότατα θα το έχετε συναντήσει στα menu του BIOS. Έτσι μπορούμε να «έχουμε» όποτε θέλουμε μία εικόνα της φυσικής κατάστασης του δίσκου μας.
5.Πώς προβλέπει;
Για κάθε μοντέλο δίσκου, ο κατασκευαστής του, έχει ορίσει τα χαρακτηριστικά που θα παρακολουθεί το SMART αλλά και τις κατώτατες τιμές που λέγονται κατώφλια (threshold) για αρκετά από αυτά. Αν η τρέχουσα τιμή ενός χαρακτηριστικού αρχίζει να πλησιάζει το κατώφλι ή «υγεία» του δίσκου αρχίζει να μην είναι καλή, ενώ κάτω από αυτές ,ο δίσκος χρειάζεται αντικατάσταση.! Το ξεπέρασμα ενός κατωφλίου λέγεται TEC Threshold Exceeded Condition.
6.Πώς γίνεται η πρόσβαση στις πληροφορίες SMART;
Όλες οι πληροφορίες διατηρούνται στο εσωτερικό του σκληρού και για να ενημερωθούμε πρέπει να κάνουμε χρήση διαφόρων προγραμμάτων που θα μπορούν να:
o Διαβάζουν τις τιμές των χαρακτηριστικών των δίσκων και τα κατώφλια,
o Βγάζουν κάποιο μήνυμα αν προβλέπεται σύντομα πρόβλημα ή αν ο δίσκος παρουσίασε ένα σημαντικό πρόβλημα
o Εμφανίζουν προβλεπόμενο χρόνο αστοχίας του δίσκου
o κ.α. ...
7.Ποια είναι αυτά τα πρόγράμμα και που τα βρίσκει κανείς;
Ονομάζονται SMART monitors . Υπάρχουν πολλά προγράμματα. Με μια αναζήτηση θα βρείτε αρκετά ακόμα και για Linux. Προτεινόμενα και από τα πολύ καλά είναι τα:DiskCheckup μικρό πρόγραμμα 44KB και με πολύ καλό Help,HDD Health που τρέχει συνεχώς και φορτώνει σε κάθε εκκίνηση των Windows ενώ διατίθεται δωρεάν για προσωπική χρήση και Drive Health ένα shareware πρόγραμμα, οπότε κάποια χαρακτηριστικά δεν παρακολουθούνται και τέλος το HDDlife. Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε, αν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη, την επιλογή "Enable SMART" μέσα στο BIOS. Έχοντας μαζέψει δεδομένα για τουλάχιστον 2 περίπου εβδομάδες λειτουργίας του δίσκου, όλα σχεδόν τα προγράμματα SMART μπορούν ακόμα και να "προβλέψουν" σε πόσο χρόνο κάποιο κρίσιμο χαρακτηριστικό θα φτάσει κοντά στο κατώφλι ή πόσος χρόνος απομένει μέχρι να τον «χάσετε» τελείως! Με αυτήν την πληροφόρηση έχετε χρόνο για να σώσετε τα αρχεία σας.

Δημιουργήστε το δικό σας e-radio

|

Shoutcast με χρήση Winamp
Πού θα βρείτε και πώς θα εγκαταστήσετε τον Shoutcast server και το Plug-in για το Winamp

Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν audio server ώστε τα αρχεία ήχου που παίζετε στο Winamp να μπορούν να τα ακούσουν και άλλοι μέσω του διαδικτύου, χρειαζόσαστε τον Shoutcast server και ένα Plug-in που θα ‘ενώνει’ το Winamp με τον server. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία βεβαιωθείτε ότι η έκδοση του Winamp που διαθέτετε είναι 5x ή νεότερη. Εάν δεν είναι, δείτε πως θα την εγκαταστήσετε πηγαίνοντας στον οδηγό του Winamp.

Για τον Shoutcast server:

Εισέλθετε στην ιστοσελίδα του Shoutcast http://www.shoutcast.com/download/files.phtml επιλέξτε το Shoutcast WIN32 Console/Gui Server Download και θα σας εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που θα πρέπει να επιλέξετε Αποθήκευση Αρχείου.

Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο που κατεβάσατε για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Επιλέξτε I Agree για να συνεχίσετε.

Επιλέξτε Next για να συνεχίσετε.

Αφήστε την προκαθορισμένη τοποθεσία εγκατάστασης ή επιλέξτε καινούργια πατώντας Browse. Πατήστε Install για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Το αρχείο sc_serv.ini είναι το αρχείο που εμπεριέχει τις ρυθμίσεις του server σας. Επιλέξτε OK για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του server.

Όταν τελειώσει η εγκατάσταση μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο sc_serv.ini, να αλλάξετε τις παραμέτρους και να κάνετε Save για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Ανοίξτε στον router σας τις θύρες επικοινωνίας 8000 και 8001 για πρωτόκολλα TCP-UDP. Εάν δεν ξέρετε πως, πήγαινε στην κατηγορία Port Forwarding.

Βρείτε το αρχείο sc_serv.exe, που αν είχατε αφήσει την προκαθορισμένη τοποθεσία εγκατάστασης βρίσκεται στο C:\Program Files\SHOUTcast και κάντε διπλό κλικ. Θα σας εμφανιστεί το παράθυρο της εικόνας.

Επιλέξτε Hide Monitor εάν δεν θέλετε να σας ενοχλεί το παράθυρο παραμένοντας ανοιχτό.

Για το Shoutcast Plug-in του Winamp:

Εισέλθετε στην ιστοσελίδα του Shoutcast
http://www.shoutcast.com/download/broadcast.phtml επιλέξτε Click here και θα σας εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που θα πρέπει να επιλέξετε Αποθήκευση Αρχείου.

Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο που κατεβάσατε για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Επιλέξτε Next για να συνεχίσετε.

Επιλέξτε πάλι Next για να συνεχίσετε.

Αφήστε την προκαθορισμένη τοποθεσία εγκατάστασης ή επιλέξτε καινούργια πατώντας Browse. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Πατήστε το Νο εάν δεν θέλετε να διαβάσετε το κείμενο της εταιρείας του προγράμματος και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Ρυθμίσεις και λειτουργία του Shoutcast

Ανοίγετε το Winamp κάνετε δεξί κλικ πάνω του επιλέγετε Options > Preferences > Plug-ins > DSP/effect και επιλέγετε από δεξιά Nullsoft Shoutcast Source DSP (σας ανοίγει ένα νέο παράθυρο) και πατάτε Close.

Επιλέξτε Output > Connection και

- στο κουτάκι της Address γράψτε localhost (Eάν ο server βρίσκεται στον δικό σας υπολογιστή. Εάν όχι δηλώστε την IP του υπολογιστή που βρίσκεται ο server)

- στο κουτάκι της Port γράψτε 8000

- στο κουτάκι του Password γράψτε changeme εάν δεν εμφανιστεί αυτόματα. (σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης στον server θα πρέπει να ανοίξετε το αρχείο sc_serv.ini να αλλάξετε τον κωδικό και να κάνετε Save)

Επιλέξτε Output > Yellowpages και

- Απενεργοποιήστε την εντολή Make this server public, εάν επιθυμείτε ο server σας να μην βρίσκεται σε κάποια λίστα.

- στο κουτάκι Description γράψτε ότι εσείς επιθυμείτε. Αυτό που θα δηλώσετε θα εμφανίζεται στον player εκείνων που θα σας ακούνε.

- στο κουτάκι URL δηλώστε το url του server σας που θα πρέπει να είναι της μορφής http://x.x.x.x:8000 ( όπου x.x.x.x δηλώστε την IP σας ή την IP του pc που βρίσκεται ο server). Για να δείτε ποια είναι η εξωτερική σας IP επισκεφθείτε τη σελίδα www.whatismyip.org

- στο κουτάκι Genre δηλώστε το είδος της μουσικής που παίζετε

- Ενεργοποιήστε το Enable Title Updates εάν θέλετε οι ακροατές σας να βλέπουν τα ονόματα των αρχείων που παίζεται.

Επιλέξτε Encoder και στον τύπο δηλώστε MP3 Encoder. Στα Settings του Encoder δηλώστε το bitrate και τη συχνότητα αποστολής.

Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι ρυθμίσεις που θα δηλώσετε εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτητα αποστολής (upload) της γραμμής σας. Παραδείγματος χάριν για μια γραμμή adsl με upload 256 μπορούν να σας ακούσουν μέχρι 8 ακροατές χωρίς buffering στα 24kpbs ,22050KHz, Mono.

Επιλέξτε Input και στο Input Device υπάρχουν οι επιλογές Winamp και Soundcard Input.
Για να ακούνε οι ακροατές αυτά που παίζεται στο Winamp διαλέγετε την πρώτη επιλογή. Εάν διαθέτετε μικρόφωνο και θέλετε να μιλήσετε και να σας ακούσουν διαλέγετε την δεύτερη επιλογή και σας ανοίγουν από κάτω μερικές επιλογές. Πατήστε το PTT(Press to talk) και κρατήστε το πατημένο όση ώρα θέλετε να μιλήσετε. Μπορείτε να επιλέξετε το Lock και όταν θέλετε να μιλήσετε να κάνετε την εναλλαγή από Winamp σε Soundcard Input και αντιστρόφως στο Input Device.

Φτιάξτε μια Playlist πατήστε Play και από το Output πατήστε Connect.

Εάν τα έχετε κάνει όλα σωστά θα σας εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα

Στο plug-in

και στον server

Η διεύθυνση που θα σας ακούν οι άλλοι είναι:

http://x.x.x.x:8000/listen.pls μέσω Winamp
http://x.x.x.x:8000 μέσω Windows Media Player

Για να δείτε το μέγιστο αριθμό ακροατών, το πόσοι σας ακούν εκείνη τη στιγμή και μερικά στατιστικά του server ανοίξτε έναν Internet Explorer και γράψτε http://x.x.x.x:8000 ή http://localhost:8000 εάν ο server βρίσκεται στον δικό σας υπολογιστή.

απο το www.noob.gr Στο link Επιμέλεια: pegasus

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

|

  • Firewalls

    Το Firewall (τοίχος προστασίας) είναι το λογισμικό το οποίο ελέγχει ποια προγράμματα επικοινωνούν με το διαδίκτυο, αποτρέπει την επικοινωνία σε όσα θεωρούνται επικίνδυνα, κακόβουλα ή βλαβερά και προστατεύει τον υπολογιστή από εξωτερικές επιθέσεις. Πλέον, χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, είναι παραπάνω κι από απαραίτητο να χρησιμοποιούν Firewall.

  • Antispy

    Τα προγράμματα Antispy, είναι τα λογισμικά τα οποία ανιχνεύουν και εξουδετερώνουν τα προγράμματα που εισβάλουν στον υπολογιστή σας και ή στέλνουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες σας στους δημιουργούς τους ή λαμβάνουν από το διαδίκτυο διαφημίσεις και σας τις προβάλουν αυθαίρετα ή καλούν μόνα τους, αριθμούς υψηλής χρέωσης με σκοπό να σας χρεώσουν προς όφελος των δημιουργών τους (αυτό ισχύει μόνο σε χρήστες απλής γραμμής PSTN).

  • Port Forwarding

    Όταν χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα να λάβει αλλά και να στείλει δεδομένα σε κάποιο απομακρυσμένο υπολογιστή, τότε θα πρέπει να ανοιχτεί μια θύρα επικοινωνίας (port) στο router. Για να ανοίξετε μια θύρα επικοινωνίας μεταξύ ενός προγράμματος και του router σας, πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία που περιγράφεται στη συγκεκριμένη κατηγορία.

  • Internet Anonymity

    Με τα προγράμματα anonymity, έχετε τη δυνατότητα να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο αποκρύπτοντας τα στοιχεία σας (την IP σας δηλαδή). Ουσιαστικά, συνδέεστε μέσα από διάφορα δίκτυα και λαμβάνετε μια διαφορετική διεύθυνση IP από αυτή που πραγματικά έχετε. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, λόγω της μειωμένης ταχύτητας που προσφέρουν, ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται για το «σερφάρισα» και το άνοιγμα ιστοσελίδων και όχι για προγράμματα μεταφοράς και ανταλλαγής αρχείων.




Απο το www.noob.gr

Πως μπορώ να συνδεθώ σε απομακρυσμένο Υπολογιστή;

|

Άν θέλετε να δουλέψετε ένα computer το οποίο βρίσκεται μακριά μπορείτε να το επιτύχετε πέραν από τα διάφορα προγράμματα που κυκλοφορούν, με το "Windows Remote Desktop".


Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείτε π.χ. από τη δουλειά σας στο σπίτι σας και να δουλεύετε τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.

Προυπόθεση για να γίνει αυτό: Θα πρέπει να γνωρίζετε την IP του υπολογιστή που θέλετε να μπείτε μέσα! Άν έχει STATIC IP από ADSL τότε είναι πολύ εύκολο διότι συνέχεια έχει την ίδια IP αυτός ο υπολογιστής, διαφορετικά θα πρέπει κάθε φορά να βλέπετε τι IP έχει εκείνος ο υπολογιστής που θέλετε να μπείτε για να μπορέσετε να τον προσεγγίσετε. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δείτε την IP ενός computer είναι μπαίνοντας στο http://www.whatismyip.gr .



1) Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε ADSL με STATIC ή DYNAMIC IP και γνωρίζετε την IP, τότε το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε στο Router/Modem σας μία PORT. Να ανοίξετε την Port 3389.

2) Επόμενο βήμα είναι να κάνετε το εξής, δεξί κλίκ στο My Computer - Properties - Remote και να τσεκάρετε το πεδίο που λέει "Allow users to connect remotely to this computer".

3) Μετά θα πρέπει να πάτε στο Start - Settings - Control Panel - Windows Firewall - Exceptions και να σιγουρευτείτε πως το Remote Assistance είναι τσεκαρισμένο!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Φροντίστε αν σε περίπτωση έχετε βάλει κάποιο firewall να το έχετε κάνει να δέχεται/αφήνει χρήστες να συνδεθούν στην Port 3389 δημιουργώντας κάποιο rule γι'αυτό!



4) Αμέσως μετά από όπου κι αν βρίσκεστε μπορείτε να ανατρέξετε το Start - Programs - Accessories - Communications - Remote Desktop Connection και να συνδεθείτε στον υπολογιστή που θέλετε, αρκεί να βάλετε την IP του!

Καλή επιτυχία!