Τι είναι το Raid? Διατάξεις, Υπέρ+Κατάimage

|

Τι σημαίνει έχω κάνει Raid στον υπολογιστή μου?

Καταρχήν όταν ακούω Raid σημαίνει ότι έχω μία συστοιχεία δίσκων συνεργαζόμενων κατά συγκεκριμμένο τρόπο ανάλογα με το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή από 2 δίσκους και πάνω ίδιας χωρητικότητας! Καλό είναι να είναι και ίδιο μοντέλο ακριβώς για να μην έχω αποκλίσεις σε χρόνους εγγραφής, ανάγνωσης κτλ κτλ κάτι που θα συμβιβάσει ο controller αλλά δεν είναι ότι καλύτερο.

Γιατί θα μου πείτε και άλλοι έχουν 2 δίσκους,
συνήθως ένα μεγάλο με τα αρχεία τους και ένα μικρό με το λειτουργικό,
αλλά δεν τους "συμφέρει" να τους κάνουν raid, γιατί ουσιαστικά το σύστημα θα δει τον μεγάλο δίσκο ίσο με τη χωρητικότητα του μικρού, αφήνοντας αχρησιμοποίητα όλα τα παραπάνω GB.

Αφήστε που για να φτιάξεις Raid πρέπει και η μητρική σου να έχει το ανάλογο controller που να υποστηρίζει raid αλλά και τη συγκεκριμμένη raid διάταξη που θες!

Image
Sata Raid Controller σε 32bitPCI οικιακής χρήσεως

Για να σας φτιάξω, οι σοβαροί controller δεν είναι ενσωματωμένοι αλλά έρχονται σε 32bit PCI για εμάς το λαό 64bit PCI για τους servers και παίρνουν πάνω και μνήμη RAM για buffering! Και φυσικά υπάρχουν σε εκδόσεις Ide, Sata, Sata II, SCSI, optical SCSI etc.
Για να πάρετε μια ιδέα, για κάτι καλούλι σε οικιακή χρήση ξεκινάμε από 50ευρά ενώ για σερβερόνια ξεκινάμε από 300 ευρά και ανεβαίνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος των δίσκων.

Image
Raid Controller σε 64bitPCI για serverοκαταστάσεις...
Έστηνα ένα τέτοιο σε ένα Proliant 2500R, Τρελό LooL, multiple boot με δισκέτες, και RTFM! (=read the fucking manual!)
Αξίζει να παρατηρήσετε τις υποδοχές για μνήμη και τον επεξεργαστή που βγάζουν μάτι!


Συνήθως ενσωματωμένους raid controllers έχουν οι καλές εκδόδεις (Deluxe) των ακριβών μητρικών, αλλά και να μην έχει η μητρική σας τον βάζετε μετά σε PCI όπως είπαμε... Οι δύο βασικές εταιρίες του χώρου που κατασκευάζουν ενσωματωμένους και μη, είναι η Promise και η Adaptec. Γνωστές από παλιά με τους SCSI controllers. (και μια και τους έμεινε το "κουσούρι" στα win ανάλογα με το μοντέλο βέβαια ενώ είναι raid τους αναγνωρίζει ως SCSI controller!) Επίσης σημαντικό, να έχει υποστήριξη ο controller από το λειτουργικό που τρέχετε γιατί δεν είναι πάντα ευνόητο ότι θα τρέχει και θα λειτουργεί για παράδειγμα σε XP, ή Linux ή δεν ξέρω τι. Δεν είναι εύκολο πράγμα αφού ουσιαστικά ο controller με τους drivers του πάντα ξεγελάνε το λειτουργικό ώστε να βλέπει τη συστοιχεία σαν ένα ενιαίο δίσκο. Ίσως αυτό είναι το μοναδικό κοινό όλων των διατάξεων.

Επίσης είναι δυνατό να έχω παραπάνω από 1 controller στην ίδια μητρική, τον καθένα να ελέγχει άλλη συστοιχεία. Εκεί και αν πάμε μακριά..

Ακολουθούν οι ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ & Υπέρ, Κατά, έκαστης.

- Raid-0 Stripping! (για τρελές επιδόσεις)


Έχω 2 όμοιους δίσκους. Τους τοποθετώ, τους καθορίζω ως συστοιχεία raid-0 (define array) και τους φορμάρω. Αυτό το λέω γιατί αν είχαν δεδομένα από πριν, αυτά χάνονται.

Μετά το σύστημα τους βλέπει σαν 1 δίσκο, συνολικής χωρητικότητας όσο και των 2 μαζί! Θα μου πείτε τους έκανα raid ουσιαστικά για να τους ενώσω? Όχι. Για αυτό υπάρχει άλλος τρόπος... (JBOD-> δεν το συνιστώ, προτιμώ softwarικές λύσεις)
Τότε τι κέρδισα?
Όταν πάει το σύστημα να γράψει ένα δεδομένο, "το κόβει στη μέση" και γράφει ταυτόχρονα το μισό στον ένα δίσκο και το άλλο μισό στον άλλο.
Έτσι το γράφει σε διπλάσια ταχύτητα, δηλαδή στο μισό χρόνο από όσο θα έκανε να το γράψει αν είχα μόνο ένα δίσκο! Ομoίως γίνεται και στην ανάγνωση. Το μισό από τον ένα, το μισό από τον άλλο και πάει λέγοντας.
Έτσι έχω διπλάσια ταχύτητα στην ανάγνωση και εγγραφή.

Φανταστείτε να έχω 2 WD Raptors (10.000rpm) σε raid-0... Ουσιαστικά θα είναι σα να έχω ένα δίσκο να δουλεύει στις 20.000rpm όταν όλοι οι άλλοι της αγοράς τρέχουν στις 7.200rpm

Image

Και να φανταστείτε ότι υπάρχουν και serveρομητρικές που κάνουν stripping με 4 δίσκους. Εκεί είναι να σου φεύγει το κεφάλι! Ποπο Κ@υλ@! Να την βγάλεις να την παίζεις!

Προφανώς δεν καταλαβαίνετε τη σπουδαιότητα αυτών, αλλά εγώ κοντεύω να βγω από τα ρούχα μου έχοντας δει απίστευτες επιδόσεις...
Ξέρετε τι είναι ενώ εσείς περιμένετε να bootάρουν τα Win, με ένα τέτοιο μηχανάκι να μπαίνουν σε 1 δευτερόλεπτο? Πριν καλά καλά δεις τις μπλε κουκίδες?
Seeing is Believing!

Συνοπτικά:
-Διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής (θεωρητικά πάντα. πρακτικά μπορεί να είναι και υπερδιπλάσια, ή και κάτι λιγότερο ανάλογα με τα μοντέλα και τους συνδυασμούς. Μην απορείτε, δείτε τα benchmarks!)
-Λιγότερη ασφάλεια αφού αν τα φτύσει ένας από τους 2 δίσκους χάνω τα πάντα!
-Ενώ έχω 2 δίσκους ίσης χωρητικότητας τους βλέπω σαν ένα ενιαίο διπλάσιας χωρητικότητας.

Να σημειωθεί εδώ πως είναι ευνόητο πως δεν μπορώ να βγάλω ένα δίσκο από τη συγκεκριμένη συστοιχία και να τον διαβάσω αλλού... Ούτε καν και τους 2 μαζί! Διαβάστε και παρακάτω το γιατί.

-Raid-1 Mirroring (ασφάλεια)

Παρομοίως έχω 2 όμοιους δίσκους.
Σε αυτή την περίπτωση ο ένας από τους 2 δίσκους μπορεί να έχει δεδομένα τα οποία δεν θα χάσω. Αν δε θέλω να χάσω λοιπόν τα δεδομένα μου καλά θα κάνω να ξέρω ποιόν έχω βάλει master/slave για να ξέρω από ποιόν θα αντιγράψω σε ποιόν!
Παρόλα αυτά συνιστώ πριν καθορίσετε τη συστοιχία να αντιγράψετε τα δεδομένα από τον ένα στον άλλο ενώ βρίσκονται ακόμα στον απλό controller για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Επίσης υπάρχει και η όχι και τόσο σπάνια περίπτωση ενώ έχετε 2 ολόιδιους δίσκους ο ένας να είναι μικρότερος του άλλου κατά κάτι KB,MB, (κατά την διαμόρφωσή τους σε file system συμβαίνουν αυτά) οπότε να μην μπορέσετε να αντιγράψετε το image από τον γεμάτο δεδομένα στον άδειο... ενώ αν έχουν και οι δύο τα ίδια από πριν είστε ΟΚ ότι και αν γίνει!

Έτσι τα δεδομένα ξαναμαναντιγράφονται για μία τελευταία φορά και αφού έχει φτιαχτεί έτσι η διάταξή μας Raid-1 Mirroring ο controller αναλαμβάνει να γράφει στον ένα δίσκο ότι γράφεται και στον άλλο. Δηλαδή έχουμε 2 δίσκους, αλλά στο λειτουργικό μας βλέπουμε μόνο τον ένα αφού ο άλλος είναι πιστό αντίγραφο (καθ'εικόνα) του άλλου.

Τι πετυχαίνουμε με αυτό?
Ασφάλεια. Αν για κάποιο λόγο τα φτύσει ο ένας από τους 2, σου βγάζει μηνυματάκι ότι πλέον η συστοιχία δεν είναι functional αλλά critical και αντικατέστησε τον τάδε δίσκο, οπότε αφού τον αντικαταστήσεις μόνο του πάει και κάνει restore και ξαναντιγράφει "την εικόνα" στο νέο δίσκο.
Κατ' αυτό τον τρόπο θα λέγαμε είσαι "άτρωτος" από σφάλματα δίσκου, bad sectors κτλ, αλλά κινδυνεύεις ακόμα από τη ΔΕΗ, που με μία υπέρταση μπορεί να σου κάψει τη μητρική, τον controller και μετά έχεις το εξής πρόβλημα:

Ενώ σε οποιοδήποτε άλλο δίσκο που δούλευε σε ένα σύνηθες controller αν τον βγάλεις και τον βάλεις σε άλλο διαβάζεται κανονικά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους raid controllers. Είναι εξαιρετικά ιδιότροποι, (δεν ξέρω τι σκατά και πως πάνε και γράφουνε) και αν βγάλεις ένα δίσκο από raid-1 mirroring συστοιχία που κανονικά θα έπρεπε να διαβάζεται και αλλού, μπορεί αυτό να μη συμβεί, και να χρειαστείς ακριβώς τον ίδιο controller ή controller ίδιας μάρκας για να τον διαβάσεις... (οπότε αν έχεις και μία extra μητρική standby, είσαι καλυμμένος και σε περίπτωση που καεί το σύμπαν!)

Τελικά διατρέχεις το μοναδικό κίνδυνο να τα φτύσει ο controller και να αρχίσει να γράφει μαλαπέρδες και στους 2 δίσκους και να τα @πογ@μήσει και τα 2 ταυτόχρονα στην ίδια ταχύτητα! Αλλά αυτό είναι ακραία περίπτωση και λιγότερο πιθανό γιατί είπαμε, δεν καταφεύγουμε σε φτηνιάρικα πράματα.

Σε Θέματα Επιδόσεων:
Έχουμε διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης (στις περισσότερες μάρκες δηλαδή για να μην είμαι απόλυτος) αλλά ίδια ταχύτητα εγγραφής. Λογικό αφού κατά την ανάγνωση δουλεύει όπως στην περίπτωση του raid-0 αλλά κατά την εγγραφή πάει και γράφει ταυτόχρονα το ίδιο πράμα σε 2 δίσκους οπότε το ίδιο και το αυτό.

Συνοπτικά:
-Ασφάλεια αφού για να χάσεις δεδομένα πρέπει να είσαι ο υπεργκαντέμης,
-Διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης, εγγραφή η ίδια
-Ενώ έχω 2 δίσκους, χρησιμοποιώ τη χωρητικότητα του ενός αφού ο άλλος είναι αντίγραφο.

-Raid-10 Mirroring & Stripping (ασφάλεια & επιδόσεις)

Αυτή η περίπτωση είναι το "πάντρεμα" των άνω 2.
Έχω 4 όμοιους δίσκους οι οποίοι είναι 2 ζευγάρια μεταξύ τους mirroring, και τα ζευγάρια μεταξύ τους stripping!

Image

Δηλαδή σα να έχω μία συστοιχία mirroring και άλλη μία mirroring που οι 2 τους αποτελούν τα στοιχεία μίας stripping συστοιχίας. Το Θέμα είναι ότι όλους τους δίσκους τους ελέγχει ένας controller.

(Υπάρχει και το raid-0+1 που είναι ακριβώς το ίδιο αλλά vice versa τα raids. Στην ουσία είναι το ίδιο πράμα)


Έτσι έχω και ασφάλεια, και περισσότερη μάλιστα γιατί αν καεί ένας δίσκος, είμαι ΟΚ. Αν καεί και δεύτερος, πάλι είναι ΟΚ αρκεί να μην έχουν καεί και οι 2 από μία συστοιχία. Να έχω κάψει δηλαδή δίσκους ίδιου χρώματος όπως φαίνεται στο σχήμα.

Συνοπτικά:
-Διπλάσια Ταχύτητα Ανάγνωσης και Εγγραφής
-Περισσότερη ασφάλεια από κάθε άλλη διάταξη αφού και με τους μισούς δίσκους αυτή έχει 66%πιθανότητες να είναι βιώσιμη.
-Η Χωρητικότητα των 2 δίσκων εκ των 4 είναι πάει ανεκμετάλλευτη για το mirroring.

-JBOD

Έχετε ένα σωρό μικρά μεγάλα δισκάκια άνισου μεγέθους?
Ε, αν έχετε και έναν controller που να υποστηρίζει JBOD, μαζεύετε όλη τη σαβούρα, την βάζετε μαζί, και φτιάχνετε εικονικά ένα μεγάλο δίσκο συγκεντρωτικής χωρητικότητας...

Απόδοση? Η ίδια. Εξαρτάται για την ακρίβεια από τον δίσκο στον οποίο είναι το δεδομένο που διαβάζετε εκείνη τη στιγμή!

Ασφάλεια? Καμία. Αν τα φτύσει ένας δίσκος από τους πολλούς τα χάνετε όλα.

Γιατί να φτιάξετε τέτοιο πράμα? Έλα μου ντε.. Εγώ απορώ γιατί το συγκαταλλέγουν στα raids. Ίσως ότι χρειάζεται έναν raid controller για να λειτουργήσει!

Συνοπτικά:
-Μην φτιάξετε ποτέ σας τέτοιο πράμα! Απλά να γνωρίζετε την ύπαρξή του..
Χώρια στους κινδύνους που θα μπείτε με τόσους δίσκους να τραβάνε ρεύμα από ένα τροφοδοτικό... (αλλά υπάρχει λύση και γι'αυτό, 2-3 τροφοδοτικά σε 1 PC)

-Raid n (όπου n>2) (Όλα τα λεφτά!)

Τι είναι αυτό? Συστοιχεία 3,4,5,6..10 δίσκων.
Συνηθέστερο είναι το Raid-5.
Έχω 5 δίσκους. Στους n-1 δίσκους δηλαδή στους 4, γράφω το δεδομένο μου με τον τελευταίο να παίζει το ρόλο του parity. Αν κάποιος από τους 5 τα φτύσει, με το parity-bit μπορώ να "μαντέψω", να "ανακατασκευάσω" το bit που έχασα. Πανέξυπνο?


Σε πολύ πολύ καλές συστοιχείες, υπάρχει και ένας δίσκος HOT-ON.
Αυτός είναι ο έκτος της υποθέσεως αν έχουμε 5, που κάθεται "σε αναμμένα κάρβουνα" και περιμένει όταν θα τα φτύσει κάποιος εκ των 5 να πάει ο controller και να ανακτήσει κατευθείαν πάνω του το χαμένο bit. Αυτό θα πει επαγγελματισμός και Σερβεροκούτια, Racks και τον αμάζευτο...

Έτσι έχω:
-(Ν-1)πλάσια ταχύτητα Ανάγνωσης και Εγγραφής
-Ασφάλεια
-Χαμένη μόνο η χωρητικότητα ενός από n δίσκους!
-Μοναδικό μειονέκτημα, το κόστος του raid-5 controller!!! Ξεκινάμε από 350ευρά κα πάμε...

Να σημειωθεί ότι Raid-5 μπορεί να φτιάξει κανείς και softwarικά. Αλλά ειδικά κατά την Εγγραφή είναι εξαιρετικά αργό γιατί ο υπολογισμός του κάθε parity bit, καταναλώνει μα πάρα πολύ επεξεργαστική ισχύ!

Πως μπορώ να επαναφέρω δεδομένα απο ένα φορμαρισμένο δίσκο

|

Η λύση είναι πολύ απλή απλά εγκαθιστούμε το easyrecovery στον δίσκο ή καλύτερα σε ένα διαφοερετικο δίσκο. Η εφαρμογή είναι πολύ καλή και μας επαναφέρει ένα μεγάλο κομμάτι των δεδομένων που θέλαμε!

καλή επιτυχία!!!

Πως μπορώ να τρέξω δύο λειτουργικά μαζί?

|

Η λύση είναι πολύ απλή απλά κατεβάζουμε το virtualPC '07 το εγκαθιστούμε επιλέγουμε ποιο λειτουργικό θα εγκαταστήσουμε επιλέγοντας το μέγεθος μνήμης που θα θέλουμε να χρησιμοποιεί το καθώς και το μέγεθος του δίσκου και γίνετε το setup.
Αμεσως μετα ανοιγει ενα παραθυρο οπου πρεπει να κανουμε click στο run επειτα ξεκιναει η 'εκκινιση' του συστήματος σαν να είναι ένα ξεχωριστό pc.Μέτα μας ζητάει το το CD/DVD για την εγκατάσταση όπου γίνετε BOOT και έπειτα κάνοντας εικονικό Format τον εικονικό δίσκο ξεκινάει η εγκατάσταση κανονικά. Αφού τελειώσει η εγκατάσταση μπορούμε να τρέχουμε κανονικά ένα δεύτερο ή τρίτο Λειτουργικό σύστημα ανάλογα με το μέγεθος της κάθε μνήμης.

Έτσι μπορούμε να εγκαταστήσουμε οποιοδήποτε ΛΣ εύκολα και πρακτικά.

Tips: Πατώντας ALT+ENTER δουλεύουμε σε Full Screen
Πατώντας ALT επιλέγουμε τον κέρσορα εικονικού μη εικονικού pc

Πώς μπορώ να κλειδώσω τον σκληρό μου δίσκο?

|

Η λύση είναι ένα μικρό πρόγραμμα που λέγετε DeepFreeze οπου ύστερα απο κάθε επανεκκίνηση τα δεδομένα επανέρχονται στην αρχική τούς κατάσταση!
Ύστερα από την εγκατάσταση εισάγουμε ένα κωδικό έτσι ώστε όταν θέλουμε να κάνουμε πχ update να το ξεκλειδώνουμε με τον συνδυασμό Shift + Ctrl + Alt + F6.