5+1 θεωρίες για τους σκληρούς δίσκους., Μύθοι ή όχι;

|

Τριγυρνώντας στο ίντερνετ βρήκα μερικά κείμενα τα οποία ισχυρίζονται οτι υπάρχουν πολλοί μύθοι για τους σκληρούς δίσκους. Σας παραθέτω μερικούς απ αυτούς (τους πιο αμφιλεγόμενους θα λεγα), ώστε να βγάλουμε μια άκρη. Προσωπικά είμαι πολύ κοντά στους μύθους 1,2 και 5+1 (οτι είναι όντως μύθοι δηλαδή). Τους υπόλοιπους τους εξετάζω.

Μύθος 1: Η διαμόρφωση (φορμάτ) καταπονεί τον δίσκο

Το φορμάτ δεν καταπονεί τον δίσκο. Οι κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής δεν ακουμπούν σε καμία περίπτωση το platter (τους δίσκους δηλαδή), κατά τη φυσιολογική λειτουργία. Πραγματική καταπόνηση του δίσκου έχουμε όταν για κάποιον λόγο οι κεφαλές ακουμπήσουν το platter (π.χ. περίπτωση έντονων κραδασμών την ώρα που αυτός δουλεύει).
Συνεπώς, μπορείτε να κάνετε ακόμα και 10 φορμάτ τη μέρα. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι οι κραδασμοί, τα πεσίματα κ.λ.π.


Μύθος 2: Η διαμόρφωση (φορμάτ) καταπονεί τις κεφαλές (βελόνες)

Οι κεφαλές του δίσκου κατά τη διαδικασία της διαμόρφωσης ακολουθούν μια απλή σειρά των sectors. Δηλαδή προχωράνε ομαλά (sector 1000, sector 1001, sector 1002 κ.λ.π.). Αυτή είναι μια απλούστατα ομαλή κίνηση των κεφαλών, και σε καμία περίπτωση δεν είναι καταπονητική. Μάλιστα, περισσότερο καταπονητική είναι η κίνηση των κεφαλών όταν απλά ψάχνει τα αρχεία μας όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή μας, στην οποία περίπτωση η κεφαλή «πετάγεται» ακαριαία απ τον sector 1500 στον sector 3000.


Μύθος 3: Μη επαρκής τάση ρεύματος δημιουργεί bad sectors

Σε περίπτωση μη επαρκούς τάσης ρεύματος, ο μηχανισμός που κοντρολάρει τις βελόνες, φροντίζει να τις «παρκάρει» ώστε να αποφύγει οτιδήποτε δυσάρεστο. Τουτέστιν, μηδενίζονται οι πιθανότητες οι κεφαλές να ακουμπήσουν το δίσκο και να δημιουργηθούν προβλήματα.


Μύθος 4: Το χαρακτηριστικό «κλικ» οφείλεται στο απότομο «παρκάρισμα» των κεφαλών

Συνήθως αυτό οφείλεται κατά την «σύγκρουση» της κεφαλής με το platter, κάτι που φυσικά και προδίδει πως υπάρχει δυσλειτουργία του δίσκου. Άλλοι, υποστηρίζουν οτι συμβαίνει λόγω της (όπως με τεχνικό όρο ονομάζουν), thermal recalibration process.


Μύθος 5: Ξαφνική απώλεια τάσης, δημιουργεί bad sectors

Για την αλήθεια, αυτό συνέβαινε σε πολύ παλιάς τεχνολογίας δίσκους, όπου δεν υπήρχε μηχανισμός (voice coil actuator), ο οποίος αυτομάτως και ακαριαία «παρκάρει» τις κεφαλές σε απώλεια τάσης.


Μύθος Τζόκερ 5+1: Οι σκληροί δίσκοι πρέπει να δουλεύουν οπωσδήποτε σε οριζόντια θέση

Οι δίσκοι μπορούν να δουλέψουν άνετα και χωρίς κανένα πρόβλημα σε οποιαδήποτε θέση, είτε οριζόντια, είτε κάθετα, είτε οριζόντια ανάποδα!