Local Area Network Guide

|

Μιας και αρκετοί ζητάν βοήθεια για να στήσουν ένα δίκτυο έφτιαξα έναν οδηγό που ελπίζω να βοηθήσει αρκετούς.
Ο οδηγός περιέχει τα παρακάτω:

1.Τι θα χρειαστούμε

2.Ρυθμίσεις στο “server” pc

3.Ρυθμίσεις στα client pc

4.File Sharing

5.Printer Sharing

6.Internet Connection Sharing


1.Τι θα χρειαστούμε

Για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο θα χρειαστούμε μερικά πράγματα τα οποία ανάλογα με το πόσα pc έχουμε ποικίλουν.

• Αρχικά θέλουμε οπωσδήποτε κάρτα δικτύου.Στους σύγχρονους υπολογιστές βρίσκεται ενσωματωμένη πάνω στην μητρική με ταχύτητες 10/100/1000mbps.
Αν τώρα διαθέτουμε παλιούς υπολογιστές που δεν ενσωματώνουν κάρτες δικτύου υπάρχουν στην αγορά έτοιμες λύσεις που θα καλύψουν μια θέση pci στην μητρική μας.
• Πάμε στην καλωδίωση. Για την απευθείας ένωση 2 υπολογιστών θα χρειαστούμε ένα Cross-over Cat5 καλώδιο ενώ για παραπάνω από 2 υπολογιστές θα χρειαστούμε καλώδια Utp Cat 5e.
• Τέλος θα χρειαστούμε Hub ή switch (ανάλογα με τις ανάγκες μας) για να βοήθησει στην σωστή τοποθέτηση του δικτύου.


Έπειτα καθορίζουμε μερικά στοιχεία για το δίκτυο μας που είναι απαραίτητα.

1. Ποιος θα είναι ο server,δηλαδή ο υπολογιστής που θα παίζει τον ρόλο του διαχειριστή και θα επιβλέπει τους υπόλοιπους.Είναι προτιμότερο αυτός ο υπολογιστής ,αν δεν ανήκει στην κατηγορία των server pc, να έχει αρκετή μνήμη ram και γρήγορο cpu έτσι ώστε να χρησιμοποιήται ως επί των πλείστων για την διευθέτηση και διαχείρηση του δικτύου και όχι για άλλους σκοπούς gaming κλπ.

2. Έπειτα πρέπει να δώσουμε στους υπολογιστές ονόματα έτσι ώστε να τους ξεχωρίζουμε αμέσως πχ (Server ,pc1, download pc κλπ.).

3. Να φροντίσουμε τα όποια περιφερειακά χρησιμοποιούμε να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση και να μην βάζουμε καλώδια χύμα στον χώρο μας.

4. Τέλος να βεβαιωθούμε ότι όλες οι κάρτες δικτύου και τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα. Για τις μεν κάρτες θα κοιτάξουμε την διαχείριση συσκευών ότι δεν παρουσιάζεται ούτε ένα θαυμαστικό ,πόσο μάλλον ερωτηματικό. Για τα δε καλώδια, με το που τα συνδέουμε στις κάρτες κοιτάμε 2 πράγματα: πρώτον από πίσω να αναβοσβήνουν κάποια φωτάκια και δεύτερον στην taskbar να μας εμφανιστεί το εξής μήνυμα.



2.Ρυθμίσεις στο “server” pc

Πάμε στον υπολογιστή που έχουμε ορίσει ως server και συγκεκριμένα:
My computer->δεξί κλικ->properties->καρτέλα computer name και πατάμε change δίνουμε το όνομα που έχουμε ορίσει πχ server, και βάζουμε και το όνομα που θέλουμε στο workgroup πχ HOME.

Όπως φαίνεται και στην εικόνα:


Κάνουμε ένα restart στον υπολογιστή μας για να αλλάξουν οι ρυθμίσεις..

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το όνομα του Workgroup πρέπει να είναι κοινό σε όλα τα PC του δικτύου.
Το όνομα σε κάθε Pc πρέπει να είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.


Μετά το restart, πάμε: Start -> Connect to -> Show all connections και κάνουμε δεξί κλικ στο Local Area Connection



Έπειτα στην καρτέλα general επιλέγουμε το Internet Protocol (TCP/IP) και επιλέγουμε properties και εισάγουμε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:



Το IP address μπορεί να παίξει μεταξύ των αριθμών 192,168,0,1-192,168,0,255 και των αριθμών 10,10,10,0-10,10,10,255. έπειτα πατώντας ok και κάνωντας restart το server pc μας είναι έτοιμο.

3.Ρυθμίσεις στα client PC

Στα client pc η μόνη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα παραπάνω βήματα είναι στο όνομα του pc και στην IP address.





Αν διαθέτουμε παραπάνω από ένα pc τότε η IP address 192,168,0,x[/b] θα αλλάζει μόνο το x μεταξύ των αριθμών 1-255.
Κάνωντας restart ήμαστε έτοιμοι.


4.File Sharing

Για να μοιράσουμε έναν φάκελο κάνουμε το εξής:
Βρίσκουμε τον φάκελο που θέλουμε, έστω τον φάκελο my received files στο my documents, και πατάμε δεξί κλικ και έπειτα sharing. Έπειτα πάμε στην καρτέλα κοινή χρήση και επιλέγουμε τα εξής
Κοινή χρήση του φακέλου στο δίκτυο
Κοινόχρηστο στοιχείο:δίνουμε το όνομα με το οποίο θέλουμε να εμφανίζεται ο φάκελος στο δίκτυο.
Οι χρήστες δικτύου μπορούν να αλλάξουν αρχεία: επιτρέπεται έτσι η ανταλλαγή αρχείων από ένα υπολογιστή σ’έναν άλλο.



Πατάμε οκ και ήμαστε έτοιμοι.

Για να επιβεβαιώσουμε ότι ο φάκελος έχει γίνει κοινόχρηστος και μπορούν να το δουν οι υπόλοιποι υπολογιστές θα γίνει ως εξής:


Από έτσι θα γίνει έτσι:

5.Printer Sharing

Όσον αφορά τους εκτυπωτές υπάρχουν οι δικτυακοί εκτυπωτές που ανεβαίνουν κατευθείαν στο δίκτυο καθώς και εκτυπωτές που συνδέονται με USB/σειριακή θύρας σε κάποιον υπολογιστή και μετά ανεβαίνουν στο δίκτυο. Το μειονέκτημα των 2ων εκτυπωτών είναι ότι πρέπει να είναι και ο υπολογιστής που είναι συνδεδεμένοι ανοικτός για να μπορέσει να εκτυπώσει έγγραφα. Εμείς θα ασχοληθούμε με την 2 περίπτωση μιας και οι δικτυακοί υπολογιστές είναι πολύ ακριβότεροι από έναν home εκτυπωτή.

Οπότε για να διαμοιράσουμε έναν εκτυπωτή έτσι ώστε να τον χρησιμοποιούν όλα τα pc ακολουθούμε τα εξής βήματα (τα ίδια ισχύουν όταν θέλουμε να μοιράσουμε ένα πολυμηχάνη, scanner κλπ.):
Πάμε Start->Control Panel->Printers and Faxes δεξί κλικ στον εκτυπωτή που θέλουμε να μοιράσουμε, επιλέγουμε sharing.



Όπως φαίνεται και στην εικόνα επιλέγουμε share this printer και στο share name βάζουμε το όνομα του εκτυπώτη μας,πχ hp DeskJet 930c. έτσι ώστε αν υπάρχουν περισσότεροι από έναν εκτυπωτή στο δίκτυο μας να ξέρουμε σε ποιον να στείλουμε τα αρχεία μας για εκτύπωση.

Για να ελέξουμε αν ο εκτυπωτής έχει γίνει κοινόχρηστος θα γίνει ως εξής:

Από έτσι θα γίνει έτσι

6.Internet Connection Sharing

Αρχικά να διευκρινήσω ότι για να υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνουν πάνω από 1 Pc στο διαδίκτυο ταυτόχρονα και να μην χρειάζεται να είναι ανοικτός κάποιος υπολογιστής πρέπει να υπάρχει router και όχι Modem.
Έπειτα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα που διαθέτει DSL αλλά η πλεοψηφία διαθέτει dial up σύνδεση,οι ρυθμίσεις είναι σχεδόν οι ίδιες παρόλα αυτά όταν βάλω xDSL θα γράψω τις όποιες διαφορές υπάρχουν.

Στο server pc πάμε:
Start->Connect to>Show all connections και βρίσκουμε το εικόνιδιο της σύνδεσης Internet που έχουμε



Στο παράδειγμα μας επιλέγουμε την σύνδεση dial-up Panafonet.
Δεξί κλικ->properties και πάμε στην καρτέλα advanced



Όπου επιλέγουμε:
Να επιτρέπεται η σύνδεση άλλων χρηστων του δικτύο μέσω της σύνδεσης Internet αυτού του υπολογιστή.
• Δημιουργία μιας σύνδεσης μέσω τηλεφώνου κάθε φορά που ένας υπολογιστής του δικτύου μου επιχειρεί πρόσβαση στο internet.
• Να επιτρέπεται σε χρήστες του δικτύου να ελέγχουν ή να απενεργοποιούν την κοινή σύνδεση στο Internet.

Τέλος πατάμε οκ.

Έπειτα σε κάθε υπολογιστή client, πάμε στο Internet Protocol TCP/IP properties για να ορίσουμε την default Gateway και τον DNS server. Εδώ θα δώσουμε την IP address του υπολογιστή που μοιράζει την σύνδεση στο διαδίκτυο.
Στο παράδειγμα μας ο server υπολογιστής που μοιράζει την σύνδεση μας έχει ip address:192,168,0,1.



Πατάμε οκ.

Αύτος ο τρόπος αποτελεί την δημιουργία δικτύου χειροκίνητα, τα windows έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να κάνουν όλες αυτές τις ενέργειες χειροκίνητα για αυτό και καλό είναι να απενοργποιήσουμε αυτήν την ρύθμιση.

Πάμε στο:
Start->Control Panel->Internet Options καρτέλα Connections και απο-επιλέγουμε την επιλογή automatically detects settings μιας και έχουμε κάνει manual τις όποιες ρυθμίσεις.