Δημιουργήστε το δικό σας e-radio

|

Shoutcast με χρήση Winamp
Πού θα βρείτε και πώς θα εγκαταστήσετε τον Shoutcast server και το Plug-in για το Winamp

Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν audio server ώστε τα αρχεία ήχου που παίζετε στο Winamp να μπορούν να τα ακούσουν και άλλοι μέσω του διαδικτύου, χρειαζόσαστε τον Shoutcast server και ένα Plug-in που θα ‘ενώνει’ το Winamp με τον server. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία βεβαιωθείτε ότι η έκδοση του Winamp που διαθέτετε είναι 5x ή νεότερη. Εάν δεν είναι, δείτε πως θα την εγκαταστήσετε πηγαίνοντας στον οδηγό του Winamp.

Για τον Shoutcast server:

Εισέλθετε στην ιστοσελίδα του Shoutcast http://www.shoutcast.com/download/files.phtml επιλέξτε το Shoutcast WIN32 Console/Gui Server Download και θα σας εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που θα πρέπει να επιλέξετε Αποθήκευση Αρχείου.

Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο που κατεβάσατε για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Επιλέξτε I Agree για να συνεχίσετε.

Επιλέξτε Next για να συνεχίσετε.

Αφήστε την προκαθορισμένη τοποθεσία εγκατάστασης ή επιλέξτε καινούργια πατώντας Browse. Πατήστε Install για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Το αρχείο sc_serv.ini είναι το αρχείο που εμπεριέχει τις ρυθμίσεις του server σας. Επιλέξτε OK για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του server.

Όταν τελειώσει η εγκατάσταση μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο sc_serv.ini, να αλλάξετε τις παραμέτρους και να κάνετε Save για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Ανοίξτε στον router σας τις θύρες επικοινωνίας 8000 και 8001 για πρωτόκολλα TCP-UDP. Εάν δεν ξέρετε πως, πήγαινε στην κατηγορία Port Forwarding.

Βρείτε το αρχείο sc_serv.exe, που αν είχατε αφήσει την προκαθορισμένη τοποθεσία εγκατάστασης βρίσκεται στο C:\Program Files\SHOUTcast και κάντε διπλό κλικ. Θα σας εμφανιστεί το παράθυρο της εικόνας.

Επιλέξτε Hide Monitor εάν δεν θέλετε να σας ενοχλεί το παράθυρο παραμένοντας ανοιχτό.

Για το Shoutcast Plug-in του Winamp:

Εισέλθετε στην ιστοσελίδα του Shoutcast
http://www.shoutcast.com/download/broadcast.phtml επιλέξτε Click here και θα σας εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που θα πρέπει να επιλέξετε Αποθήκευση Αρχείου.

Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο που κατεβάσατε για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Επιλέξτε Next για να συνεχίσετε.

Επιλέξτε πάλι Next για να συνεχίσετε.

Αφήστε την προκαθορισμένη τοποθεσία εγκατάστασης ή επιλέξτε καινούργια πατώντας Browse. Πατήστε Next για να συνεχίσετε.

Πατήστε το Νο εάν δεν θέλετε να διαβάσετε το κείμενο της εταιρείας του προγράμματος και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Ρυθμίσεις και λειτουργία του Shoutcast

Ανοίγετε το Winamp κάνετε δεξί κλικ πάνω του επιλέγετε Options > Preferences > Plug-ins > DSP/effect και επιλέγετε από δεξιά Nullsoft Shoutcast Source DSP (σας ανοίγει ένα νέο παράθυρο) και πατάτε Close.

Επιλέξτε Output > Connection και

- στο κουτάκι της Address γράψτε localhost (Eάν ο server βρίσκεται στον δικό σας υπολογιστή. Εάν όχι δηλώστε την IP του υπολογιστή που βρίσκεται ο server)

- στο κουτάκι της Port γράψτε 8000

- στο κουτάκι του Password γράψτε changeme εάν δεν εμφανιστεί αυτόματα. (σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης στον server θα πρέπει να ανοίξετε το αρχείο sc_serv.ini να αλλάξετε τον κωδικό και να κάνετε Save)

Επιλέξτε Output > Yellowpages και

- Απενεργοποιήστε την εντολή Make this server public, εάν επιθυμείτε ο server σας να μην βρίσκεται σε κάποια λίστα.

- στο κουτάκι Description γράψτε ότι εσείς επιθυμείτε. Αυτό που θα δηλώσετε θα εμφανίζεται στον player εκείνων που θα σας ακούνε.

- στο κουτάκι URL δηλώστε το url του server σας που θα πρέπει να είναι της μορφής http://x.x.x.x:8000 ( όπου x.x.x.x δηλώστε την IP σας ή την IP του pc που βρίσκεται ο server). Για να δείτε ποια είναι η εξωτερική σας IP επισκεφθείτε τη σελίδα www.whatismyip.org

- στο κουτάκι Genre δηλώστε το είδος της μουσικής που παίζετε

- Ενεργοποιήστε το Enable Title Updates εάν θέλετε οι ακροατές σας να βλέπουν τα ονόματα των αρχείων που παίζεται.

Επιλέξτε Encoder και στον τύπο δηλώστε MP3 Encoder. Στα Settings του Encoder δηλώστε το bitrate και τη συχνότητα αποστολής.

Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι ρυθμίσεις που θα δηλώσετε εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτητα αποστολής (upload) της γραμμής σας. Παραδείγματος χάριν για μια γραμμή adsl με upload 256 μπορούν να σας ακούσουν μέχρι 8 ακροατές χωρίς buffering στα 24kpbs ,22050KHz, Mono.

Επιλέξτε Input και στο Input Device υπάρχουν οι επιλογές Winamp και Soundcard Input.
Για να ακούνε οι ακροατές αυτά που παίζεται στο Winamp διαλέγετε την πρώτη επιλογή. Εάν διαθέτετε μικρόφωνο και θέλετε να μιλήσετε και να σας ακούσουν διαλέγετε την δεύτερη επιλογή και σας ανοίγουν από κάτω μερικές επιλογές. Πατήστε το PTT(Press to talk) και κρατήστε το πατημένο όση ώρα θέλετε να μιλήσετε. Μπορείτε να επιλέξετε το Lock και όταν θέλετε να μιλήσετε να κάνετε την εναλλαγή από Winamp σε Soundcard Input και αντιστρόφως στο Input Device.

Φτιάξτε μια Playlist πατήστε Play και από το Output πατήστε Connect.

Εάν τα έχετε κάνει όλα σωστά θα σας εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα

Στο plug-in

και στον server

Η διεύθυνση που θα σας ακούν οι άλλοι είναι:

http://x.x.x.x:8000/listen.pls μέσω Winamp
http://x.x.x.x:8000 μέσω Windows Media Player

Για να δείτε το μέγιστο αριθμό ακροατών, το πόσοι σας ακούν εκείνη τη στιγμή και μερικά στατιστικά του server ανοίξτε έναν Internet Explorer και γράψτε http://x.x.x.x:8000 ή http://localhost:8000 εάν ο server βρίσκεται στον δικό σας υπολογιστή.

απο το www.noob.gr Στο link Επιμέλεια: pegasus