S.M.A.R.T. Πριν την καταστροφή του Σκληρού δίσκου

|

1.Τι σημαίνει S.M.A.R.T.;
Self-Monitoring,Analysis and Reporting Technology
2.Τι κάνει το SMART ;
Καταγράφει τιμές κάποιων χαρακτηριστικών, των σκληρών δίσκων όπως ο αριθμός των σφαλμάτων που πραγματοποιήθηκαν, το είδος σφαλμάτων, αυξημένος χρόνος αναζήτησης, , η θερμοκρασία του σκληρού, πόσες φορές έχει ανάψει και σβήσει, οι συνολικές ώρες λειτουργίας του, κ.λ.π.
3.Γιατί γίνεται η καταγραφή αυτή;
Οι σκληροί δίσκοι είναι «ευαίσθητα» εξαρτήματα του υπολογιστή που σημαίνει ότι υπόκεινται σε φυσικές φθορές λόγω της ίδιας της λειτουργίας τους, πέρα από διάφορους απρόβλεπτους παράγοντες όπως κεραυνός ή ξαφνική αύξηση της τάσης κ.λ.π.. Έτσι ο μηχανισμός της συσχέτισης διάφορων χαρακτηριστικών ενός δίσκου μπορεί να μας δώσει μία πρόβλεψη του χρόνου αστοχίας του και να προλάβουμε να σώσουμε πολύτιμα δεδομένα.
4.Που βρίσκεται ;
Οι σύγχρονοι δίσκοι διαθέτουν την τεχνολογία αυτή και πιθανότατα θα το έχετε συναντήσει στα menu του BIOS. Έτσι μπορούμε να «έχουμε» όποτε θέλουμε μία εικόνα της φυσικής κατάστασης του δίσκου μας.
5.Πώς προβλέπει;
Για κάθε μοντέλο δίσκου, ο κατασκευαστής του, έχει ορίσει τα χαρακτηριστικά που θα παρακολουθεί το SMART αλλά και τις κατώτατες τιμές που λέγονται κατώφλια (threshold) για αρκετά από αυτά. Αν η τρέχουσα τιμή ενός χαρακτηριστικού αρχίζει να πλησιάζει το κατώφλι ή «υγεία» του δίσκου αρχίζει να μην είναι καλή, ενώ κάτω από αυτές ,ο δίσκος χρειάζεται αντικατάσταση.! Το ξεπέρασμα ενός κατωφλίου λέγεται TEC Threshold Exceeded Condition.
6.Πώς γίνεται η πρόσβαση στις πληροφορίες SMART;
Όλες οι πληροφορίες διατηρούνται στο εσωτερικό του σκληρού και για να ενημερωθούμε πρέπει να κάνουμε χρήση διαφόρων προγραμμάτων που θα μπορούν να:
o Διαβάζουν τις τιμές των χαρακτηριστικών των δίσκων και τα κατώφλια,
o Βγάζουν κάποιο μήνυμα αν προβλέπεται σύντομα πρόβλημα ή αν ο δίσκος παρουσίασε ένα σημαντικό πρόβλημα
o Εμφανίζουν προβλεπόμενο χρόνο αστοχίας του δίσκου
o κ.α. ...
7.Ποια είναι αυτά τα πρόγράμμα και που τα βρίσκει κανείς;
Ονομάζονται SMART monitors . Υπάρχουν πολλά προγράμματα. Με μια αναζήτηση θα βρείτε αρκετά ακόμα και για Linux. Προτεινόμενα και από τα πολύ καλά είναι τα:DiskCheckup μικρό πρόγραμμα 44KB και με πολύ καλό Help,HDD Health που τρέχει συνεχώς και φορτώνει σε κάθε εκκίνηση των Windows ενώ διατίθεται δωρεάν για προσωπική χρήση και Drive Health ένα shareware πρόγραμμα, οπότε κάποια χαρακτηριστικά δεν παρακολουθούνται και τέλος το HDDlife. Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε, αν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη, την επιλογή "Enable SMART" μέσα στο BIOS. Έχοντας μαζέψει δεδομένα για τουλάχιστον 2 περίπου εβδομάδες λειτουργίας του δίσκου, όλα σχεδόν τα προγράμματα SMART μπορούν ακόμα και να "προβλέψουν" σε πόσο χρόνο κάποιο κρίσιμο χαρακτηριστικό θα φτάσει κοντά στο κατώφλι ή πόσος χρόνος απομένει μέχρι να τον «χάσετε» τελείως! Με αυτήν την πληροφόρηση έχετε χρόνο για να σώσετε τα αρχεία σας.