Τοπικό δίκτυο υπολογιστών μέσω internet - Hamachi

|

Το Hamaci είναι ένα utility με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να στήσετε το δικό σας VPN (Virtual Private Network), γρήγορα και εύκολα.

Η ιδέα

Όλοι λίγο πολύ έχουμε μια μικρή εμπειρία από δίκτυα. Μπορεί να μην ξέρετε πως στείνετε ένα δίκτυο και να μήν έχετε ιδέα για το τι είναι οι IP διευθύνσεις, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι αν όχι όλοι θα έχετε δουλέψει κάποια στιγμή σε περιβάλον δικτύου. Οι διευκολύνσεις και οι δυνατότητες που προσφέρουν είναι καταπληκτικές. File sharing, κοινή χρήση εκτυπωτών και αλλου υλικου, multiplayer gaming και πολλά άλλα. Ένα κοινό δίκτυο συνδέει συνήθως τους υπολογιστές που το απαρτίζουν με ειδικά καλώδια και σε μερικές περιπτώσεις με την βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, ασύρματα. Και στις δύο όμως παραπάνω περιπτώσεις η απόσταση των σταθμών είναι ένας περιοριστικός παράγοντας. Θα μπορούσε άραγε να χρησημοποιηθεί το internet σαν μέσο σύνδεσης, ώστε να συνδέσουμε απομακρυσμένους υπολογιστές σε ένα δίκτυο, απαλείφοντας έτσι τον περιορισμό της απόστασης;
Η απάντηση είναι, ναι. Με τα προγράμματα VPN. Τα προγραμματα VPN κάνουν πράξη ακριβώς την παραπάνω ιδέα. Δημιουργούν δηλαδη εικονικά δίκτυα, τα οποία σαν γραμμή μεταφορας δεδομένων χρησημοποιούν, όχι καλώδια, αλλά το internet.

Στην πράξη

Το Hamachi είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που κάνει ακριβώς όσα είπαμε παραπάνω. Ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά του, που το έχουν κάνει αγαπητό στο ευρή κοινό, είναι η απλή του εγκατάσταση και η ευκολία στην χρήση του. Είναι επισης αρκετά ελαφρύ και δεν απαιτεί πολλά resources από τον υπολογιστή μας.


Αφου κάνετε download την τελευταία έκδοση του προγράμματος από το official site, και προχωρήσετε στην εγκατάσταση, θα δημιουργηθεί στις συνδέσεις τοπικού δικτύου σας, μια νέα σύνδεση για το hamachi. Όταν τρέξετε το πρόγραμα για πρώτη φορά θα σας ζητήσει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμο hamachi (πολύ απλή διαδικασία). Μέσα από το απλό περιβάλον του προγράμματος έχετε δύο βασικές επιλογές. Να δημιουργήσετε ένα δικό σας δίκτυο, το οποίο θα μοιραστείτε με φιλους ή συνεργάτες, ή να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο που έχει δημιουργηθεί από καποιον άλλο. Και στις δύο περιπτώσεις αυτόματα ο υπολογιστής σας θα γίνει μέλος ενός εικονικού δικτύου με όλους τους άλλους που βρίσκοντε στο ίδιο δίκτυο και θα μπορειτε πια να εκμεταλευτείτε όλες τις δυνατότητες που σας προσφέρει ενα κανονικό δίκτυο υπολογιστών.

Επίλογος

Με το Hamachi μπορείτε σε λίγα λεπτά και χωρις κανένα κόστος να δημιουργήσετε ένα δίκτυο με τους φίλους ή συνεργάτες σας, οι οποίοι βρίσκοντε χιλιόμετρα μακρυα και να απολαύσετε όλες τις δυνατότητες ένος τοπικού δικτύου, να παίξετε multiplayer παιχνίδια ή να τρέξετε δικτυακές εφαρμογές.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή όσον αφορά το θέμα ασφάλεια, αφού ο υπολογιστής σας θα βρίσκετε σε κανονικο περιβάλον δικτύου. Οπότε παντα να ξέρετε με ποιούς είστε στο ίδιο δίκτυο και να τηρήτε τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών.