Τιθασεύοντας τον boot loader των Vista

|

Καθώς όλο και περισσότερος κόσμος πραγματοποιεί τη μετάβαση στα Windows Vista, θα προσπαθούμε μέσα από το Windows Vista Blog να παρουσιάζουμε tips & tricks που θα διευκολύνουν τη συμβίωση με τον Βενιαμίν της οικογένειας των Windows. Το σημερινό πρώτο μας tip θα φανεί ίσως ανεκτίμητο σε εκείνους τους early adopters που αναζητούν τρόπους να εντάξουν με τον πλέον ομαλό τρόπο τα Vista στις υπολογιστικές τους συνήθειες, οι οποίες συχνά προϋποθέτουν την αρμονική συνύπαρξη περισσότερων από ενός λειτουργικών συστημάτων στον υπολογιστή τους.

Όσοι βρεθούν στην ανάγκη να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις του boot manager των Vista - του προγράμματος που μας επιτρέπει, κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, να επιλέξουμε ποιο λειτουργικό θα φορτωθεί - κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ένα μικρό πολιτισμικό σοκ, καθώς η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει! Ο παλιός γνώριμος NT Loader των Windows 2000 και XP (πιο γνωστός με το "χαϊδευτικό" NTLDR) έχει αντικατασταθεί από τον Windows Boot Manager, ο οποίος δεν αντλεί πια τις ρυθμίσεις του από ένα απλό αρχείο κειμένου όπως το boot.ini του NT Loader, αλλά από ένα ειδικό αρχείο που αναφέρεται ως BCD (Boot Configuration Data). Οι πληροφορίες σε αυτό το αρχείο αποθηκεύονται με μία δομή παρόμοια με αυτή του registry των Windows, οπότε είναι προφανές ότι για να το επεξεργαστούμε θα πρέπει να καταφύγουμε στη χρήση ειδικού εργαλείου.

Τα Windows Vista ενσωματώνουν για αυτό το σκοπό το εργαλείο bcdedit, το οποίο έχει δύο σημαντικά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι τρέχει από τη γραμμή εντολών και είναι αρκετά δύστροπο ώστε να αποθαρρύνει ακόμα και "περπατημένους" χρήστες - πόσο μάλλον τους λιγότερο έμπειρους. Το δεύτερο είναι ότι έχει κάποιους περιορισμούς ως προς τις δυνατότητές του. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπει την μετονομασία των καταχωρήσεων που εμφανίζονται στη λίστα των επιλογών κατά την εκκίνηση.

Αν λοιπόν βρεθείτε στην ανάγκη να προσαρμόσετε το BCD στα μέτρα σας, αξίζει να προτιμήσετε το EasyBCD, ένα freeware utility της NeoSmart Technologies. Το EasyBCD καλύπτει την ίδια ανάγκη με το bcdedit, αλλά παρέχει ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον και μεγαλύτερο έλεγχο. Σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη λίστα επιλογών του boot loader στις ανάγκες σας, να προσθέσετε εύκολα καταχωρήσεις για λειτουργικά εκτός Windows, να παίρνετε αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας του BCD για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά και αρκετά ακόμα. Τέλος, σας δίνει μέχρι και την δυνατότητα να απεγκαταστήσετε εντελώς τον boot loader των Vista, ενώ αν στο σύστημά σας συνυπάρχουν τα Windows Vista με τα Windows XP, μπορείτε να τρέξετε το EasyBCD ακόμα και μέσα από τα XP.