Οδηγός τακτοποίησης καλωδίων στο PC

|

Πριν αρχίσουμε λοιπόν να μοντάρουμε τα εξαρτήματα του υπολογιστή μας πρέπει να εξετάσουμε πρώτα από πού θα περάσουν τα καλώδια.
Η δική μου πρακτική είναι να τα περνάω όλα πίσω από το κουτί εφόσον το επιτρέπει και η κατασκευή του, ανοίγοντας τρύπες εκεί που χρειάζεται στην πλάτη της Μητρικής.
Υπάρχουν βέβαια και κουτιά που είναι πολύ στενά από πίσω όποτε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Γι αυτό όταν αγοράσετε νέο κουτί φροντίστε αυτό να είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις.



Το πρώτο πραγμα που εφαρμόζω είναι να ανοίξω μια τρύπα ακριβώς δίπλα και κάτω από την μητρική στο σημείο που κουμπώνει το μεγάλο (και το πιο μπελαλίδικο) βύσμα ρευμάτων του τροφοδοτικού.





Ανοίγω άλλη μια τρύπα ακριβώς κάτω από το βύσμα IDE της Μητρικής έτσι ώστε να μη φαίνεται όταν μπει η Μητρική.
Τρύπες ακόμη χρειάζονται εκεί που θα βγουν το τετράπινο ρεύματος του τροφοδοτικού, τα καλώδια sata των σκληρών, τα καλώδια από την πρόσοψη του κουτιού, η τροφοδοσία της κάρτας Γραφικών και τυχόν καλώδια USB από κάποιο πανελάκι.
Φροντίζουμε όλες οι τρύπες να μη φαίνονται όταν μπει πάνω η μητρική αλλά να μη είναι όμως και πολύ μέσα γιατί θα δυσκολευτεί να πατήσει σωστά η Μητρική.
Τυχόν μεμονωμένα λεπτά καλώδια από fans κλπ μπορούν να περάσουν κάτω από την Μητρική.

Η καλωδιοταινία IDE των DVD drives πρέπει να διπλώνεται έτσι ώστε να καταλήγει ομαλά.
Εδώ να πω ότι αν δεν έχετε μεγάλη καλωδιοταινία πιθανόν να μη φθάνει να περάσει από πίσω. (Υπάρχουν στα καταστήματα μεγάλες (80cm) που μπορείτε να τις διπλώσετε όπως θέλετε).
Επίσης μπορούμε διπλώσουμε και την ταινία που περισσεύει μεταξύ των δυο βυσμάτων που καταλήγουν στα δυο drives.





Τα καλώδια SATA τα περνάμε από την τρύπα που έχουμε προβλέψει και κατόπιν τα φέρνουμε πίσω και δίπλα από τους δίσκους φροντίζοντας να φαίνονται όσο το δυνατό λιγότερο. Αν είναι μικρά και δεν φτάνουν να περάσουν πίσω από την πλάτη του κουτιού πρέπει να προμηθευτείτε αυτά του ενός η μισού μέτρου από τα καταστήματα.
Επίσης πίσω και δίπλα περνάμε και τα καλώδια ρεύματος των σκληρών δίσκων και των DVD drives φροντίζοντας να βγουν ακριβώς εκεί που θέλουμε.
Τέλος το ρεύμα της κάρτας Γραφικών βγαίνει και αυτό από την τρύπα που έχουμε προβλέψει.
Απ ΄ότι καταλάβατε όλο το μυστικό είναι να ανοίξουμε τρύπες ώστε να περάσουν τα καλώδια πίσω στη πλάτη του κουτιού αλλά και εκεί που θα τα ξαναφέρουμε μπροστά (εφόσον δεν υπάρχει τροπος να έρθουν μπροστά).
Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση ταιρ-απ για να κρατάμε τα καλώδια εκεί που θέλουμε.
Βέβαια ο οδηγός αυτός βασίστηκε στο δικό μου Stacker 830 αλλά άνετα με λίγη φαντασία μπορεί να εφαρμοσθεί και στα άλλα κουτιά.

Καλή επιτυχία σε όσους το εφαρμόσουν.