Εγκατάσταση του Pure-FTPd (FTP server) με δύο απλά βήματα

|

Θέλετε να μπορείτε να διαχειρίζεστε τα αρχεία του υπολογιστή σας εξ αποστάσεως μέσω FTP;

1) Τρέξτε τον package manager του Ubuntu (synaptic) και κάντε αναζήτηση για πακέτα με το όνομα pure-ftpd
Επιλέξτε το πακέτο αυτό για εγκατάσταση και απαντήστε καταφατικά σε τυχόν ερώτηση για ικανοποίηση εξαρτήσεων. Στη συνέχεια πατήστε "Εφαρμογή".

2) Μετά την εγκατάσταση, στην κονσόλα δώστε σαν root την εντολή:


pure-ftpd -E -c 5


(προσοχή στα κενά διαστήματα και στη διαφορά μικρών-κεφαλαίων γραμμάτων)


Αν όλα πάνε καλά, δεν θα εμφανιστεί κάποιο μήνυμα, αλλά ο server θα αρχίσει να τρέχει κανονικά. Σε οποιονδήποτε FTP client, δώστε για σύνδεση την IP του υπολογιστή σας και πληκτρολογήστε το username και κωδικό απλού χρήστη με τον οποίο κάνετε log-in στο Linux (αν βρίσκεστε πίσω από router, θα χρειαστεί η κλασική διαδικασία αντιστοίχισης του port 21 στην εσωτερική IP του PC σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του router).

Και από τον ίδιο υπολογιστή όπου τρέχει ο server μπορείτε βέβαια να δοκιμάσετε να συνδεθείτε, με ftp://localhost

Η παράμετρος -Ε στην παραπάνω εντολη καθορίζει ότι δεν επιτρέπονται ανώνυμα logins. Προσοχή μη δώσετε -e αντί για -E, γιατί θα γίνει το ακριβώς αντίστροφο! Η παράμετρος -c 5 καθορίζει ότι μέχρι 5 clients μπορούν να είναι συνδεμένοι ταυτόχρονα. Αριθμός που καλύπτει απόλυτα έναν απλό χρήστη.

Σημαντικό: μην κλείσετε το παράθυρο όπου δώσατε την εντολή, γιατί θα τερματιστεί η λειτουργία του FTP server!

Με την παραπάνω εντολή οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση σε όλους τους φακέλους του υπολογιστή. Αν θέλετε να περιορίσετε την πρόσβασή τους μόνο στο home directory τους, προσθέστε την παράμετρο -A
Δηλαδή, η εντολή γίνεται:


pure-ftpd -E -c 5 -A